Energielabel

 

 

Energie, hoe ga ik ermee om?

 

Wat is het energielabel?

Eind februari 2015 hebben alle woningeigenaren een voorlopig energielabel ontvangen vanuit de overheid. Het voorlopige label is gebaseerd op een aantal standaardkenmerken van de woning zoals het bouwjaar en woningtype.

 

Het energielabel voor de woning geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van de woning. Het voorlopige label is echter alleen gebaseerd op standaard kenmerken die afkomstig zijn uit het kadaster en is dus een grove schatting. Zo weet het kadaster bijvoorbeeld niet of u extra energiebesparende maatregelen heeft genomen zoals dubbel glas of een HR-ketel. Bij veel woningen zal het echte label dan ook afwijken van het voorlopige label.

 

Waarom een energielabel voor woningen?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig of energie-onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

 

Hoe werkt het (definitieve) energielabel?

Als een woningeigenaar zijn woning wil gaan verkopen moet het voorlopige label worden omgezet naar een definitief label. Hiervoor moet het label (online) actueel worden gemaakt zodat het de een weergave is van de huidige situatie van de woning.

 

Om het label actueel te maken moet de woningeigenaar met zijn/haar DigiD inloggen op www.energielabelvoorwoningen.nl en hier zijn gegevens actueel maken. Soms wordt er om er om digitaal bewijs gevraagd zoals een bouwtechnisch rapport, facturen of foto’s. Vervolgens wordt er door een erkend deskundige (makelaar, energieadviseur of bouwtechnicus) beoordeeld of de aanvraag mag worden goedgekeurd. Als de aanvraag is goedgekeurd wordt het label in de online database geregistreerd.

 

Wat is de invloed van zonnepanelen op het energielabel?

Het energielabel loopt van A++ t/m G maar eigenlijk ligt daaronder een getal: de Energie-Index (EI). Hieronder een overzicht van de EI scores met bijbehorende energie labels:

 

Energielabel en Zonnepanelen

Door het plaatsen van zonnepanelen op uw woning verlaagt u de EnergieIndex en daarmee dus ook uw energielabel. Hoeveel uw EnergieIndex zakt wordt bepaald door de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de “omvang” van uw woning. De “omvang” wordt bepaald door uw woonoppervlakte en oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en grond.

 

Dit betekend dus 12 zonnepanelen een veel grotere impact op het energielabel zal hebben voor een tussenwoning dan voor een vrijstaande woning.

 

Hieronder 3 praktijk voorbeelden:

• Een tussenwoning van 116 m2 heeft met 12 zonnepanelen (1,65 x 0,99 m) een EI vermindering van 0,53. Hiermee kan je bijvoorbeeld van label C naar A gaan.

• Een hoekhuis van 116 m2 heeft met dezelfde 12 zonnepanelen een EI vermindering van 0,42. Dit is vaak maar 1 stapje in energielabel.

• Een vrijstaande bungalow van 190 m2 haalt met eenzelfde systeem een EI vermindering van 0,24. Het label zal dus vaak gelijk blijven in dit geval.

 

De overheid heeft op dit moment de precieze rekenmethode voor de EnergieIndex nog niet vrij gegeven, het is dus niet vooraf te zeggen wat de precieze impact zal zijn van zonnepanelen.

 

Welke bewijsstukken moeten er zijn voor de aanpassing van het energielabel met zonnepanelen?

Om gebruik te maken van zonnepanelen voor het verbeteren van het energielabel moet u 2 documenten aanleveren. De factuur van de zonnepanelen en een foto van de zonnepanelen op uw dak. Met deze 2 bewijsstukken wordt de verlaging van de EnergieIndex en dus uw nieuwe energielabel berekend.