Energie, hoe ga ik ermee om?
Koken
Bijna in ieder huishouden zal regelmatig eten worden gekookt in een pan.
Vroeger was dit alleen op het gasfornuis, tegenwoordig zijn er natuurlijk meerdere mogelijkheden.
Tijdens het koken wordt er water gekookt in de pan, het eten zal garen en het water zal verdampen.
Tijdens het koken is het vaak makkelijk om het deksel van de pan af te laten
om te kunnen zien hoe het staat met het eten, maar het kost meer gas of electriciteit.
Koken met het deksel op de pan zorgt ervoor dat de warmte van de stoom
alsnog nuttig wordt gebruikt.
Als u de deksel op de pan houdt en uw aardappelen en groenten maar half
onder water zet, gaat het koken extra snel.
Als iets eenmaal aan de kook is, kan de vlam van het gastoestel of instelling
bij electrisch koken lager.
Doorkoken op vol vermogen kost extra energie en het eten is niet sneller klaar.
Er wordt alleen meer water verdampt, 100°C is 100°C en het water zal niet hoger in temperatuur worden.
Tip van Flip:
lagere instelling krijgen. Dit kan zo laag, als de inhoud maar blijft koken.
zal bij de pan langs gaan.
Een snelkookpan werkt onder hogere druk in de pan en hiermee kookt
het water op een hogere temperatuur en is het eten sneller klaar. Doordat
er ook een minimale damp ontsnapt, verlies je weinig energie.
Bespaar en leef bewuster, besparen hoeft niet in te houden dat je minder geniet.
Marknesse Duurzaam probeert door het geven van informatie/aanreiken van voorbeelden een
bewustwording op gang te brengen hoe om te gaan met energie en duurzaamheid.